20 Mayıs 2008 Salı

Ahh ah..!

Ne garip..Garip ve şaşırtıcı..İnternet..Hele de kablosuz internet hadisesi..
Mausla sürüklediğiniz bir dosya, kulağınızla dinlediğiniz bir şarkı oluyor, sanal denilen soyut/müşahhas; somuta/mücerrete dönüşüyor..
Ekrandaki bir dosyayı ülkeler aşarak bir kaç saniyede başka yere naklediyorsunuz..
Tayyi mekan, tayyi zaman oluyor, çünkü arada saat farkı da var..
Sesini duymadığınız ve bazen belki yüzünü görmediğiniz dostluklar kurulabiliyor.(Bu sanal dünyanın çirkinliklerinden söz etmeyeceğim, onu herkes biliyor, duyuyor. )
Allah'a inanmayanlar bu teknoloji karşısında nasıl sakat/arızalı bir fikre kapılıp da mahrumlardan oluyorlar, şaşıyorum.
Deprem Çin'in canını çok yaktı..
Milyarlarca insan içinde namazı ''namaz'' gibi kılabilmek ve ''secde ehli'' olmak; bir nevi seçilmişlik gibi geliyor bana.
Büyük nimet.. Namaz içinde de bize sanal görünen, işaret, simge/remzler aslında bir başka alemde çok farklı izdüşümü olan eylemler.Haccda şeytan taşlamak, hacer-ül esvedi selamlamak/istilam, Kabe'nin/beytin etrafında tavaf etmek..Şehadetten, misal alemine ..

Hardware / donanım, bilgi ve kültür birikimimiz. Hardware Installation Wizard / donanım yükleme sihirbazı yani hayallerimiz, yeni öğrendiklerimiz, fikirlerimiz. İşlemciden, hafızaya, birçok konuda benzetmeler yapılabilir.(Ben çok anlamam zaten)
Bizim sanalımız yaşadığımız bu dünya..Gerçeğimiz ise ince şeffaf bir perdenin hemen ardındaki ahiret..Burada iyi-kötü arasındaki gitgellerimiz; ilmel yakin planını aşsa, bir aşabilse; birgün vakti gelince kesin olarak gideceğimiz dünya ile irtibat, buradayken çoktan kurulacak..
Bizim mausumuz, cüz’i irademizle yapı ettiklerimiz; yapmamız gerekirken de yapmadıklarımız. Sevaba ve günaha ''tıklamak'' bize bırakılmış. Elbette her iki grup için yardımcılar var ve hangi grubun yardımına kulak tıkayıp, gönül açacağımız da büyük ölçüde bize bırakılan serbest alan..Birinci grubun yadımcı/taraftarları; melek, salih kullar, salih rüyalar...vs.İkinci grupta nefs, şeytan ve şeytanlaşmış insanlar..vs.
Bir kere bu dünyaya gelme hakkımız var ve virüslere karşı, antivirüsleri iyi tespit etmek ve zamanında kullanmak borcundayız.Ehl-i sünnet ve’l cemaat inancı bir antivirüstür, iyi donanmak gerekir.Bu durumda reformcu virüsler zarar veremezler. Nefs azgın ve çok kuvvetli bir virüstür; antivirüsleri nelerdir, nasıl kullanılır, bilip uygulamak gerekir.Bütün fani lezzetlerin, faniliği ve cazibesi/tılsımı arasında bocalamadan; karar verip yürümeli.
Bir rüya görürüz sanalın içindeki sanalda.Ama o rüya salih etiketliyse; yaşarken karşımıza maddi/somut olarak çıkar.Hayat rüyasının içinde rüya görüyoruz.Gördüklerimizi kavrarsak, verilen mesajı idrak edersek mutlu oluyoruz. Rüyada araba kazası yapsak, arabamız paramparça olsa, uyanınca derin bir oh çekiyoruz ve neyseki bir rüyaydı diyoruz.Yaşamak denilen rüyada da aslında başımıza gelen acılara böyle bakabildiğiz anda evrilmiş, gelişmiş olarak daha bir kararlılık ve sabırla hedefe/öteye, sekme yapmadan, yayından/güzergahtan kopup düşmeden varan mutlulardan olacağız inşaallah.
Önemli olan bilgisayarımızı (doğru itikadımızı ve eylemlerimizi) çökme noktasına getirmeden, yeniden formatlama ile zaman kaybetmeden, anlaşılması gerekenleri, anlaşılması gerektiği biçimde doğru anlamak.Her şey anlama/idrak ile eyleme dönüşür.
Kainatta inanılmaz hakikatler, gören gözler için seyran ediyor.Bir askeri kıta gibi arz-ı endam ile tören geçişinde.''Eşyanın hakikati'' için dua eden Şanlı bir Peygamber sallallahü aleyhi vesellem'in izinin tozuna yüz sürmek, orada anlayacağımız bir şenlik olacak.