2 Nisan 2008 Çarşamba

Bugün Fenerbahçe-Chelsea maçı var!


Bugün Fenerbahçe-Chelsea futbol oyunu var. Çoğunluk bu maça kilitlendi, akşam seyretmek için planlar yapıldı. Ne anayasa/ kapatma davası, ne ekonomi, ne topyekun dünyanın gidişatı..Varsa yoksa futbol..

Avrupa'da 12. yüzyılda ortaya çıkışından günümüze kadar cazibesini kaybetmeyen ve etkisi sürekli çoğalan futbola; yıllarca, Umberto Eco’nun, ‘Futbol bir afyondur’ sözünün etkisiyle yaklaşan, düşünce adamlarının analizleri; milyonlarca kitleleri bu hastalıktan hatta bağımlılıktan kurtamaya yetmeyecektir.
Yanlış hatırlamıyorsam İspanya’da Franco, Arjantin’de Videla ve Portekiz’de Salazar gibi diktatörlerin bu oyunun uyuşturucu etkisini kullanarak insanlara, halklara hükmetmişlerdir. Futbol ve fado ile uyuşan fiesta ile de uyuyan kitleler…
Dün akşam televizyonların haberlerinde, Fenerbahçe-Chelsea (Çelsi) maçı için insanlara mikrofon uzatılıdu. Birisi,'' bende kombi bilet var sorunum yok maçı seyredeceğim, olmasaydı 500 YTL verir, maçı yine de seyrederim. Canım feda olsun Fenerbahçeme'' diye aşkla kendisinden geçiyordu.

Biletler karaborsada 1000 YTL. ye kadar alıcı bulabiliyor!Düşünürlerden biri futbol için bir din diyecek kadar uç analizler yapıyordu. Bir vatandaş da ''karımdan geçerim, takımımdan asla..''diyebiliyordu.

O 500 ila bin ytl.yi gözden çıkaran ve vecd ile fanatizm örnekliğindeki insanlarda özenilecek bir şey görmüştüm. Davaları futbol idi ve para, can, herşeylerini vermeye/feda etmeye hazırdılar.
Yani davaları için paranın hiç önemi yoktu. Yanı başımızda Filistin ve Irak..Afrika’ya kadar geniş bir coğrafyada açlık ve hastalıklarla yaşam mücadelesi verenler kardeşlerimize karşı hangi katkımız var. Böyle bir derdi dava edinebiliyor muyuz?İdeallerimiz için kaç para harcayabiliyoruz?İdealimiz uğruna ne ülkeler katedebiliyoruz, nede elimiz cebimize girmiyor!Ve davamız için o vecd, aşk, hırs, azim, hangi gurupla battı?

Davası hak batıl ne olursa olsun onun için çalışıp çabalayanlara karşı içimde hep taktir hisleri oluşmuştur.
Adamlar Maldi’de ikiyüz senedir çalışıp % 80’i Müslüman olan halkları bugün % 40 oranında katolikleştirmişler.Çünkü onların bizdeki gibi iç çekişme ve çatışmaları yok.
Yahudi olduğu halde Müslümanlar arasında cami imamı olanlardan bahsediyordu bugün İbrahim Karagül..

Tuttuğu futbol takımı kazanınca, canhıraş bir vecdle sokaklar dökülüp, çılgın kutlamalar yapan insanlara, sanırsınız cennet bileti/tapusu verildi. O taşkınlıkta havaya sıkılan kurşunlarla ölen yada yaralananlarsa eğitim zayiatı oluyor ve bu tarz kutlamalara engel teşkil etmiyor.
Bugün futbol oyunu var ve bu endüstride dönen paralarsa inanılmaz rakamlara ulaşıyor.

ABD'de ekmeğin karneyle dağıtıldığı eyaletler, mazlumların ahlarının mayası olmuş. Açlık sefalet, adaletsizlik, cinayetler..bu olaylar sanki bir şeye gebe!
Gezegenimizde uğursuz rüzgarlar 21.yüzyılda büyük hadiselere gebe gibi geliyor bana!

Allah Celle Celalüh bu gezegende olup bitenlerden razı mı? Bir futbol sevdalısı kadar ait olduğumuz hakikate sevdalı olamadığımız için futbol fanikliğ gibi bir aşk ve din gayreti için dua edip, silkinme vaktidir bu an.
Futbolcu 11'li sayısı kadar Peygamber ve arkadaşlarının yada 11 Peygamberin hayatlarını bilmiyoruz. Ve bilmediğimizi de bilmiyoruz.