14 Haziran 2008 Cumartesi

bir okur sorusu üzerine Cüppeli..

Bir okur : ''..haberlede cübbeli Ahmet hocayı yine otelde denizde gösterdi.Kral dairesinde kalıyormuş, bu konuya nasıl bakıyorsunuz Can bey..Lütfen cevabınız kısa olmasın.Teşekkürler.Bende ÖSSY girecem dua beklerim.''

Müslüman akıllı olmalıdır. Bir cemaate bağlı ve o cemaatte ismi olan biriyse son derece dikkatli ve titiz olmalıdır. Cübbeli daha önce denizde jet motoruna binerken görüntülenip manşet olmuş ve günlerce konu olmuştu.

Demekki denizi çok seviyor. Oysa Hz.Ebû Bekr radıyallahü anh efendimiz buyurdu ki: "Biz, harama düşme korkusundan yetmiş helâli terk ederdik." Mademki nakşilik son tahlilde Hz.Ebubekir Efendimize bağlıdır. Cübbeli de, haram görme korkusu olmasa bile bu helali terketmeli kartele de malzeme olmamalıydı. Kaldı ki günümüzde Müslümanlar kan ağlıyor, denizde sefa zamanı mı? Göz yaşı akıtacağımıza, ben kırda mangal yapmayı bile kerih görürüm bu zamanda..

Nakşilik takva yoludur.Bu yolun büyüklerinden İmam-ı Rabbani kuddise sirruh hazretlerimiz : Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Dininizin direği, temeli verâ'dır." Başka bir hadîs-i şerîfte de; "Hiçbir şey verâ' gibi olamaz" buyurmuştur.

Şimdi cübbeliye takvadan ne anlıyorsun diye sormalı mıyız. Takke düştü kel göründü misali, cübbesiz maşallah bayağıda kilo almış, göbeklenmiş. Buraya (Avusturya) bir tarihte gelmişti.

“Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir.” “Doğuda bir müslümanın ayağına diken batsa, garptaki bir müslüman bunun acısını duyup üzülmezse, o onlardan değildir.” hadis-i şeriflerini hatırlamakta fayda var.

Burada sorulabilir Müslümanın deniz nimetinden faydalanmaya hiç mi hakkı yok, bana gel gidelim diyenlere (ki hiç takva değilim) : ''Ben denize girme hakkımı inşaallah gidersem cennete saklıyorum.'' Elbette müslüman denize girebilir ama bir cemaate mensup insanlardan daha dikkatli, itinalı olmalarını beklemek hakkımızdır.Vaaz veren, verdiği vaazlara uygun yaşamalı.

Başta Hz.Ebubekir Efendimizin sözünü naklettik.Harama düşme korkusuyla.. harama da düşürmemektir takva..Yani ''zan mahallerinden kaçınınız'' emrine da uymalı, insanların hakkımızda zan, gıybet yapmalarına da sebep olmamalıyız. Belki ben bile cevap yazarken, sinirime hakim olmayıp harama düştüm.

Allah Teala cümlemizi, bu ümmeti islah etsin inşallah.